Това, което прави Martell така характерен е неговата специфична двойна дестилация в традиционен метод Charentais казани (остарял вид казани, използвани за дестилация) или казани за да се извлече дестилат от вино наречено eaux-de-vie.
Използваните видове грозде идват от четирите най-добри “crus” или „райони за отглеждане” в региона на Charente: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies и Fins bois.
След като дестилацията приключи, eaux-de-vie отлежава в дъбови бъчви, които се съхраняват в „Chais“ (складове).
Бъчвите, използвани от Martell за отлежаването на eaux-de-vie се правят от специфичен вид дъбово дърво. Това придава на eaux-de-vie меки и едва уловими танини, характеризиращи се с финес и сложност.
По естествен начин eau-de-vie абсорбира част от аромата си от дървото и докато вкусът се обогатява по време на кондензацията, то придобива кехлибарения си цвят и изключителен аромат.
The Cellar Master играе огромна роля като избира и смесва различните eaux-de-vie за да постигне изключителния вкус и високо качество на коняка Martell, както и констистенцията му през годините. Всеки коняк е специфична смес от eaux-de-vie от различни години и различни crus или райони за отглеждане.
The blends Martell favour са тези, които предоставят изтънченост, елегантност и floral character.