Ouzo Matarelli е уникален продукт със специални характеристики, които са силно повлияни от почвата и природните сили и дадености. Силната връзка с майката земя е тази, която прави узото толкова специално. В същото време, любовта и дълбокото познание на Хараламбос Матарелис за майсторството при дестилацията, гарантират отличното качество на дестилата, а анасона придава специфичния вкус на узо Матарели.
В допълнение към устойчивите естествени елементи, като вулканичната почва на Лисвори, богата на органични вещества, други не толкова стабилни фактори оказват влияние върху качеството и добива на анасон. Микроклиматът, който както може да се очаква, е различен всяка година е и един от факторите оказващи специално влияние върху реколтата при едногодишните растения, като анасона. Уникалните климатологични условия на всяка отделна година дават отражение върху ароматния потенциал на анасона, който според реколтата съдържа етерични масла от 2% до 8% от общото му тегло.